22/11/2011
Kimgazet
70’li yılların başlarında, İngiltere’de Bilgisayar programcılığı okumuştum. Ama o tarihlerde Kıbrıs’ta bilgisayar yoktu. Bilgisayarlar, kamyon büyüklüğünde, sadece operatörlerin kullandığı erişilmez cihazlardı. Dolayısıyla, bilgisayarla ilgili herhangi bir iş sözkonusu olmadığına göre, başka bir iş bulmak zorundaydım. Ve BRTK’da (o zaman sadece Bayrak Radyosu), haber merkezinde gazeteci oldum. Ama bu arada bilgisayar konusundaki gelişmeleri de takip ediyordum.
Ve 80’li yıllarda, bilgisayarlar küçüldü ve çalışma masasına geldi. Bu arada internet denilen bir network ve bunun üzerinden haberleşebilmek için e-mail geliştirildi. Gerek yeni nesil bilgisayarları ve gerekse, geliştirilen HTML lisanı vasıtası ile, interneti kullanabilmek için artık uzman olmaya gerek yoktu.
Kıbrıs’ta ise internet bir tek Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde vardı. Nejdet İcil ve ekibinin yoğun çabaları ile, internet hizmetleri, DAÜ dışında çeşitli kuruluşların hizmetine de sunuluyordu.
80’li yılların ortalarında, çeşitli ülkelerde, gazeteler (kağıt üzerine basılı gazeteler) ve dergiler, yayınlarını internet ortamına da aktarmaya başladılar. Ve sadece internette yayın yapan internet gazeteleri de yayınlanmaya başlandı. Türkiye’de ise sadece basılı yayınlar internete aktarılıyordu. Kıbrıs’ta bu yönde hiçbir hareket yoktu.
Ve bir fikir geliştirdim: bir internet gazetesi çıkaracaktım. Bu gazete, dünyanın dört bir tarafındaki, ama özellikle İngiltere, Avustralya ve Kanada’daki Kıbrıslı Türklere hitap edecek, onlara hasret oldukları ülkelerinden, köylerinden haberler verecekti. Şöyle de bir hesap yapmıştım: Yurtdışında yaklaşık 500 bin Kıbrıslı Türk yaşıyor. Bunların 10 %’u (50 bin) internet kullansa ve bunların da yarısı (25 bin) Kıbrıs’tan haberlerle ilgileniyor olsa başardık demekti. Bu 25 bin kişi, bu haberleri alabilmek için benim yayınlayacağım siteye, yılda 10 dolar vererek abone olsa, çok iyi bir başlangıç sayılırdı.
Hemen kolları sıvadım. Gazeteyi yayınlamak üzere Kıbrıs İletişim Merkezi (KİM) isimli bir şirket kurdum. İnternet gazetesinin ismi de Kimgazet olacaktı. Hemen çalışmaya başladım. Ali Devecioğlu, Ferhat Atik, İsmail ve en önemlisi Nejdet İcil kanalı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi tüm imkanları ile yanımdaydı.
Ve yayına başladık. İlgi fena değildi. İstekler geliyordu. Çoğunlukla küçük yerleşim merkezleri ile ilgili. Bir de vefatlar ve doğumlar çok ilgi çekiyordu. Bir süre yayınlar ücretsiz olarak devam ettikten sonra, yılda 10 dolar olan aboneliğin duyurusunu yaptık. Aradan aylar geçti ve sadece bir kişi abone olmuştu. Dolayısıyla ücretsiz devam etmeye karar verdik.
Ancak, masrafları karşılayabilmek için, İngilizce olarak Kıbrıs Türk basın özetleri yayınlamaya başladık. Bu arada, internet sitesine reklam alabilirim umuduyla, çeşitli iş adamlarıyla görüştüm, ama nafile. Adamlar haklıydı. Çünkü ülkede doğru dürüst internet olmadığı için reklamı kime yapacaklardı.
Bir süre sonra, basın özetlerinin geliri de masrafları karşılayamaz hale gelmişti. Ve maalesef şirketi kapattım, Kimgazet’i de Ferhat Atik’e devrettim. Bir süre sonra o da kapattı.
Ve böylece, Kıbrıs’ta yayınlanan ilk internet gazetesinin macerası sona ermiş oldu. Kimgazet (bildiğim kadarıyla) Türkiye dahil, Türkçe lisanında, hiçbir yazılı basına dayanmadan yayınlanan, ilk internet gazetesidir.
Şimdi şartlar çok değişmiştir ve imkanlar elverişlidir. Nitekim, çok sayıda internet gazetemiz yayınlarını sürdürmektedir. Aralarında en beğendiğim ve takdir ettiğim internet gazetesi Kıbrıs Postası’dır. Çünkü işini ciddiyetle ve profesyonelce yapmaktadır.
Tebrikler, hayırlı yaşlar ve uzun ömürler Kıbrıs Postası.